Farmasi'ye Kayıt Ol


Geri Dön

NUTRİPLUS TEA DELİCİOUS ROOİBOS

Türkiye'de giderek kullanımı artan bitki çaylarından biri olan rooibos çayı, "kırmızı çay" ya da "kızıl çay" olarak da anılmaktadır. Afrika kökenli bir bitki olan "kızıl çalı" bitkisinden (Aspalathus linearis) elde edilmektedir.

Güney Afrika'da Batı Cape'in küçük bir dağlık bölgesi olan Cederberg'te yetişmektedir. Çalı şeklinde bir bitki olan roybos işleme sırasında fermantasyon işleminden geçirilir ve böylece kırmızı-kahverengi arasında bir renk verir. Diğer yandan roybos çayının yeşil olanı ise fermantasyon işleminden geçirilmemiştir. Kırmızı roybos çayı tatlı ve hoş kokuluyken, yeşil roybos çayının tadı ise otsudur.

Roybos çayı tadı ve kokusuyla da gönülleri kazansa da, asıl tercih edilme sebebi sağlıklı olmasıdır. Roybos çay ve infüzyon yapımında kullanılır. İnfüzyon haricen akne, egzema ve dermatit gibi hastalıklar tedavisinde kullanılsa da, en fazla çay olarak tüketimi tercih edilmektedir. Kimyasal bileşiminde А, В1, В2, В5, В6, В12, С, D, Е, К ve РР vitaminleri; potasyum, kalsiyum, magnezyum, iyot, florin, bakır, manganez, demir, çinko, selenyum, fosfor ve sodyum bulunduran roybos çayının faydaları üzerine çeşitli araştırmalar yapılmıştır.

*2009 yılında Foof and Chemical Toxicology'de yayımlanan bir araştırmada roybos çayının kanserli tümörlerin boyutunun küçültülmesinde etkili olduğu belirtilmiştir.

 

Eylül 2010'da Journal of Ethnopharmacology'de yayımlanan araştırmada çayın düzenli kullanılmasının kansere, yaşlanmanın etkilerine ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahip olduğu belirtilmiştir. Aynı zamanda LDL kolesterolünü düşüren roybos çayı, iyi kolesterol olarak bilinen HDL seviyesini ise yükselmektedir.

*Ohio Üniversite tarafından yapılan araştırmada roybosta bulunan nothofagin'in sinir ve beyin fonksiyonu üzerinde koruyucu bir etkisi olduğu belirtilmiştir.

Roybos çayında bulunan kalsiyum, florid, manganez sağlıklı dişler için uzmanlar tarafından önerilen minareller arasındadır. Çayda ayrıca sodyum, potasyum, demir, bakır gibi minareller de bulunmaktadır.

Tüm bunların yanı sıra roybos çayı popüler olarak hazımsızlık, mide yanması, bulantı, kusma gibi sindirim sorunlarında kullanılmaktadır. Ayrıca uçuk, aft, hafif yanıklar, pişik, cilt tahrişine karşı ve egzamanın kaşıntı, cilt kuruluğu gibi belirtilerini hafifletmek için de roybos bitkisi tercih edilmektedir.

 

NASIL KULLANILIR?

Dilerseniz çaydanlığınızın demlik kısmında üzerine kaynar su ilave ederek ya da “ French Press” demleme aparatında 5-8 dakika bekleterek demleyip servis edebilirsiniz.

 

Bir yorum bırakın:
Yorumlar

Bu içeriğe hiç yorum yapılmamış.