Farmasi'ye Kayıt Ol


Geri Dön

Lif İçeren Gıdalar

Diyet lifleri, tam tahıllar, meyve, sebze ve kuru yemişlerde bulunan ince bağırsaklardan doğrudan geçerek, kalın bağırsaklarda kısmen sindirilebilen ve fermantasyona uğrayan gıda bileşikleridir.

Gıda lifleri uzun süren sindirim süresi ve kan dolaşımı tarafından emiliminin olmayışı sayesinde sağlıklı bir beden için çok elzem bir ihtiyaçtır.

Lifler suda çözünemeyen ve çözünebilen lifler olarak iki türe ayrılırlar. Suda çözünebilen lifler sindirim sistemini hızlandırıcı etkiye sahiptir. Suda çözünemeyen lifler bağırsak tarafından sindirilemezler, dolgunluk yaratarak tokluk hissi verirler. Sindirilemeyen lifler posa olarak vücuttan atılır.

Faydaları nelerdir?

  • Enerji yoğunlukları düşüktür. Suyu emen bir yapıya sahip olduklarından mide içerisinde şişerek hacimli bir yapıya sahip olurlar. Fazla gıda tüketimini engeller.
  • Bu sindirimi geciktirir ve tokluk hissinin uzun sürmesini sağlar.
  • Kolonda toksik maddelerin birikimini engeller, dışkı ile kolay atımını sağlar.
  • Çözünebilen lifler bağırsaklardaki fazla safra emilimini engeller, bu sayede karaciğer fonksiyonlarının düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  • Emilimi yavaşlatarak gıdalardaki şekerin kana karışmasını yavaşlatır ve ani şeker yükselmelerine karşı koruma oluşturur. Metabolizmanın dengeli şeker emilimini sağlar.

Hangi gıdalarda bulunur

Diyet lifleri, kayısı, elma, tahıl kepekleri, badem, mercimek, armut, üzüm, havuç, mısır, soğan, ceviz, kuru erik ve bezelye gibi besinlerde yüksek oranda lif vardır. Bu gıdaların tüketimini kolaylaştırmak için Farmasi tarafından doğal lif içeren gıda takviyeleri bulunmaktadır.

Bir yorum bırakın:
Yorumlar

Bu içeriğe hiç yorum yapılmamış.